Otte er ikke altid otte

Man skal ikke tro på alt, man hører i medierne om OK18. F.eks. er otte procent ikke altid otte procent, selv om du hører det på TV2 NEWS.

I medierne fyger teorier og erfaringer gennem luften. Og selvom journalister kan fortælle om kilder inde fra forhandlingerne i forligsinstitutionen, så er det jo langt fra sikkert, at tallene holder.

Læs også læserbrevet i Herning Folkeblad

Udfordringen er selvfølgelig, at der er en streng tavshedspligt i forligsinstitutionen og det er ulovligt at referere fra forhandlingerne. Når nogle alligevel gør det, er det et udtryk for en strategi, hvor nogen – personen selv eller deres part – kan have interesse i at gøre det.

Tag nu f.eks. de otte procent i lønstigninger, som journalist Ole Krohn kunne berette om, at arbejdstagerne var blevet tilbudt, men havde takket nej til. For det første er de otte procent ikke bare til lønstigninger. Det skal ses som hele den økonomiske ramme for forhandlingerne. Så det er ikke otte procent til lønstigninger alene.

De otte procent skal også dække alt muligt andet end den generelle løn, f.eks. de 500 mio. kr. til KL’s rekrutteringspulje til SOSU’er, arbejdsmiljøprojekter, efteruddannelsesmidler eller pension. Der er således sandsynligvis ikke tale om rene lønstigninger, hvor pædagogen eller sygeplejersken ville kunne se deres løn på lønsedlen stige otte procent de næste tre år. Der er ganske givet tale om en del mindre.

Dertil skal vi også huske på, at det ikke er lige meget, hvornår lønstigningerne kommer. Kommer lønstigningerne først sent i overenskomstperioden, kan de offentligt ansatte risikere at få en reallønsnedgang allerede til næste år.

Så otte procent er ikke altid otte procent. Og tingene er ikke altid, som de ser ud til.

Min opfordring vil være at tage det, man hører i medierne, med et gran salt. Når alt kommer til alt, er det kun forhandlerne, som ved, hvad der sker. Alt andet er kun gisninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *