Kommunen ansætter papirnussere og fyrer velfærdsmedarbejdere


Viborg Kommune har ansat papirnussere og fyret pædagoger, sosu’er og lærere. Sådan er realiteten, hvis du ser på Viborg Kommunes nøgletal de seneste år. Det er en del af en landsdækkende trend, der også smitter af på borgernes indtryk af den offentlige service.

Servicen i det offentlige halter, og i befolkningen er der en bestyrket fornemmelse af, at den offentlige sektor er presset. En undersøgelse viser endda, at danskernes mistillid til den offentlige sektor vokser.

»Vi har ikke råd til at forbedre velfærdsgoderne. Vi skal spare!« Hører vi fra politikerne og embedsmændene, der henviser til finanskrisen.

Men er det nu også hele sandheden? Er der ikke tale om en simpel prioritering.

viborg-folkeblad
Læs også læserbrevet i Viborg Stifts Folkeblad

I hvert fald vælger politikerne at have råd til at ansætte flere djøf’ere i embedsværket samtidig med, at de fyre på andre områder. Ser man på tallene fra 2007 til 2012, har Viborg Kommune ansat 12,8 procent flere djøf’ere i embedsværket.

Til sammenligning har man i samme periode skilt sig af med 6 procent af lærerne i folkeskolen, 7,6 procent af pædagogerne i daginstitutionerne og hele 24,7 procent af social- og sundhedspersonalet.

Ikke nok med det, så er djøf’ere dyre. I gennemsnit koster en djøf’er 17.500 kr. mere end deres kollegaer indenfor service og omsorg. Det svarer til, at hvis du skal ansætte 13 djøf’ere så skal du fyre 22 sosu-assistenter for at få råd.

Derfor, kære politikere: Det kan godt være, at pengene er små, men så lad os så tale om de penge, vi har. Stå ved jeres ansvar!

I har ansvaret for den voksende mistillid til den offentlige sektor. Det er jer, der ansætter djøf’ere og fyre pædagoger, sosu’er og lærere. I flytter penge fra den tætte omsorg for borgerne til papirnussere fjernt fra borgerne.

Når I så står ved jeres ansvar, kunne I så vælge at følge en anden vej. Lad embedsværket og djøf’erne stå for skud næste gang, der skal spares, og sats i stedet på de dygtige borgernære velfærdsmedarbejdere. Kun sådan kan den offentlige sektor igen vinde borgernes tillid tilbage.