Om svinekød, børnehaver og forældrenes eget ansvar


Denne sommer har debatten om svinekød i børnehaverne hærget landet. En debat som for mig at se er helt ude af proportioner. En debat om hvorvidt børnehaverne skal tvinges til at servere svinekød, fordi det er mest dansk.

Jeg er selv pædagog i en børnehave. Hver sommer, lige inden børnene begynder at få sommerferie holder førskolegruppen sommerafslutning . Til sommerafslutningen mødes forældrene, børnene og pædagogerne og spiser sammen. Menuen bestod i år af pølsehorn og frugt. I børnegruppen går Mahdi, han er muslim og spiser derfor ikke svinekød. Jeg valgte derfor, at pølsehornene skulle laves med kyllingepølser fra det lokale supermarked i stedet for af dem af gris.

Kort tid efter bryder debatten om svinekød i børnehaverne ud. Debatten rakker ned på pædagogernes hensyntagen til religiøse mindretal og pludselig er det forkert, at jeg som pædagog ikke sørger for at der er svinekød i børnehaven.

Leverpostej og frikadeller udråbes til indbegrebet af danskhed. Flere populistiske politikere forsvarer svinekødets berettigelse i børnehaverne. Debatten indtog også de sociale medier, hvor over 20.000 personer har meldt sig ind i en ”Bevar svinekød i børnehaverne”-side på facebook.

Men som dansker og pædagog undrer jeg mig. Er det børnehavens opgave at fodre børn med svinekød? Og var det forkert af mig at vælge kyllingepølser så Mahdi og hans familie kunne være med i måltidet?

Argumenterne synes at være, at det er synd for de børn der godt må spise svinekød, at de bliver frataget muligheden for at spise det.

Men hvem er det egentlig der tager valget for hvad børnene skal spise?

Debatten startede i forbindelse med en gennemgang som Ekstra Bladet har foretaget af københavnske børnehavers kostpolitik der viser, at 30 daginstitutioner fravælger at servere svinekød af religiøse hensyn.

Altså blev det i artiklen gjort til et problem, at børnehaverne på forhånd orienterede forældrene i deres kostpolitik, at de fravalgte svinekød. Men helt ærligt så er så det jo forældrene der har taget valget!

Det er derfor også bemærkelsesværdigt, at de leverpostejsforherligende kritikere ikke selv er forældre i en af de børnehaver der har droppet svinekødet. Spørger man forældrene i de pågældende børnehaver har de det nemlig fint med at undvære svinekød.

I Viborg Kommune er det desuden sådan, at det er forældrene selv der stemmer om de vil have ansvaret for at smøre madpakker eller om de ønsker, at børnehaven laver en madordning. I min børnehave har forældrene fravalgt madordning og det er derfor kun i særlige situationer vi står med valget omkring svinekød eller noget andet. Børnene har nemlig det med som forældrene har bestemt.

Som det er nu er det altså forældrene selv der har ansvaret angående hvilken mad deres børn spiser når de er i børnehave. Det er ikke pædagogerne eller muslimerne der fratager børnene muligheden for spise svinekød. – I værste fald er det forældrene selv!

Derfor vil jeg opfordre de leverpostejsforherligende danskere til at stoppe med pådutte os andre, hvad de tænker er mest dansk. Og lade forældrene ude i de enkelte institutioner selv bestemme om de vil have svinekød eller ej!

Om ikke andet kender jeg en hel del retter med svinekød I kan servere for jeres børn til aftensmad…

,